Skip to main content
TallinnBalckFood

Black Food festivāls Tallinā

2019.gada izskaņā es atkal ciemojos Tallinā, šoreiz man nezināmā Igaunijas galvaspilsētas nostūrī - Pohjala rūpnīcas (Põhjala tehas) teritorijas apkaimē, kas pēc stāstiem vēl nesen bijis diezgan krimināls rajons. Jāsaka, apkārtne joprojām izskatās ļoti industriāla un, varētu pat teikt, nolaista, tomēr Black Food festivāla organizētāji šo vietu spējuši lieliski pielāgot eksperimentālās kulinārijas svētkiem un konceptam.

BFFTallinn4
Fotogrāfija: Laura Oks


Black Food festivāls Tallinā pulcēja ievērojamu interesentu skaitu - vairāk nekā 4000 apmeklētāju, kas vēlējās redzēt un garšot melnu ēdienu. Manā pieredzē šis bija jau otrais Black Food festivāls, pirmo apmeklēju Black Food festivālu Londonā 2019.gada septembrī. Visu cieņu kaimiņu gardēžiem - Tallinā, neskatoties uz it kā šauru melnā ēdiena nišu, bija gan, ko dzīrot, un svētki bija izdevušies! To atzinusi arī Black Food festivāla idejas autore Regīna Borosa (Regina Boros), kas šo eksperimentālās kulinārijas virzienu aizsākusi 2018.gadā, organizējot pirmo festivālu Ungārijā, Budapeštā.

Manuprāt, melnās krāsas uzvaras gājiens ēdiena gatavošanā ir tieši konditoreja un deserti. Dažāda veida maize, kēksi, kūkas, kūciņas, virtuļi un eklēri, cepumi un makarūni, saldējums un gelato, konfektes... iegūst īpašu pievilcību, ja to iekrāso melnā. Melnā krāsa ne tikai piesaista skatu ar savu neparastu melnumu, bet arī lieliski izceļ elementus/ piedevas sarkanā, zaļā un baltā krāsā. Piemēram, melnās smilšu mīklas bulciņas ar košo jāņogu želeju vai melni makarūni ar sārto aveņu vai zaļo pistāciju pildījumu, vai dažāda veida maize ar sarkano čatniju, svaigiem zaļumiem un baltu macarellu, vai pufīgi virtuļi ar kādu košu dekoru... Kā jau noprotat, idejām un izpildījumam nav robežu - tāpēc jau tā ir eksperimentālā kulinārija! Interesanti pieminēt - Black Food festivāla Tallinā dalībnieks bija arī uzņēmums no Latvijas - GustameChurros, cienājot ar spāņu saldēdienu čurros, protams, melnā krāsā.

BFFTallinn1
Fotogrāfija: Laura Oks


Starp citu,  Black Food festivāla koncepts paredz, ka pasākuma laikā tiek izvēlēts labākais melnais ēdiens un dzēriens dažādās kategorijās. Tad, lūk, melno desertu kategorijā Tallinā pirmo vietu ieguva melnā banāna un melnā saldējuma deserts Noa Chef's Hall šefpavāru izpildījumā. Vilinoši, vai ne?

BFFTallinn2
Fotogrāfija: Laura Oks


Melns ēdiens - tā ir radoša un eksperimentāla kulinārija, kas kļuvusi par sava veida modes kliedzienu kulinārijā. Piešķirt ēdienam melnu krāsu ir gluži kā uzvilkt to mazo, melnu vakarkleitiņu, kas kaut gan vienkārša, tomēr vienmēr pievērš uzmanību, jo ir eleganti, stilīgi un seksīgi. Ja izdodas panākt tiešām melnu krāsu, izmantojot aktivēto ogli, melno šokolādi, kafiju, fermentētus ķiplokus vai tumšās ogas, tad pat gluži vienkārša baltmaize iegūst pavisam citu veidolu, ko acīmredzami nodemonstrēja arī Black Food festivāla dalībnieks 4 Sisters Kitchen Catering ar melnbaltu marmormaizi.

BFFTallinn3
Fotogrāfija: Laura Oks


Man ir patiess prieks par igauņu uzņēmību Black Food Festival organizēšanā un tiešām augstu latiņu nākamajiem festivāla rīkotājiem. Ja šāds festivāls notiks arī Rīgā (uz ko es ļoti ceru), tad zinu, ka arī pašmāju ražotājiem un uzņēmumiem ir, ko rādīt - melna maize un burgeri, melns saldējums, melnas picas, melnas konfektes, melni konservēti un fermentēti ēdieni un piedevas, melns siers, kā arī vesels arsenāls ar melnajiem dzērieniem. Starp citu, esmu redzējusi (diemžēl ne garšojusi) arī melnu ūdeni! ;)  Tā kā - esi aicināts mūsmājās, Black Food Festival!

BFFTallinn6
Fotogrāfija: Laura Oks


Melnā ēdiena festivāls Black Food Festival notiek kopš 2018.gada. Valstis, kurās tika organizēts šis neparastais un eksperimentālais gardēžu notikums, bija Ungārija, Vācija, Izraēla, Somija, ASV, Turcija, Lielbritānija, Kenija, Ruanda un Igaunija.

Vairāk fotogrāfiju no Black Food festviāla Tallinā skaties FitMum.lv Facebook lapā un Black Food Festival Facebook lapā

Melnā ēdiena festivālu Igaunijā, Tallinā organizēja igauņu kulinārijas žurnāls Oma Maitse un mārketinga aģentūra Elamusstuudio. Par preses materiālu un profesionālajām fotogrāfijām (jo melnu ēdienu tiešām grūti fotografēt) paldies Helēnai Saluvērei (Helen Saluveer, Balalaika) un Laurai Oks (Laura Oks).