Skip to main content
Blackfood London

Black Food festivāls un vēl mazliet no Londonas 12 stundās

Tā bija lieliska avantūra! Vienu, jā, ne vairāk un ne mazāk, bet tikai vienu dienu pavadīt Londonā!

Agrā svētdienas rītā, kad Rīgas ielas vēl ietinusi tumsa, es un mana piedzīvojumu kompanjone Irīna bijām lidostā, lai dotos uz Black Food festivālu Lielbritānijā. Šis pasākums bija vienīgais plāna punkts, pārējais - improvizācija uz vietas. 
Londona mums dāvāja skaistas atmiņas, bez standarta apskates objektiem, tomēr lieliskas atmiņas par šo dienu: 
•    apbrīnojami skaista Svētā Pankrāta (St. Pancras) dzelzceļa stacija, kur varētu pavadīt vairākas stundas, fotografējot, malkojot melno tēju kādā no omulīgajām kafejnīcām, uzspēlējot klavieres un uzēdot makarūnu saldējumu,
•    sātīgas angļu brokastis tipiskā britu pabā ar futbola līdzjūtējiem, 
•    izbraukt svētdienas Londonu ar sarkano divstāvu autobusu, 
•    redzēt un garšot eksperimentālo kulināriju Balck Food svētkos,
•    nedaudz iestrēgt Londonas ceļu remontdarbu sastrēgumos, sajūtot lielpilsētas kņadu,
•    veiksmīgi atgriezties lidostā un ceļojumu noslēgt ar lieliskām vakariņām angļu stilā – sulīgu liellopu gaļas pīrāgu un glāzi dzirkstoša ābolu sidra.

Melns ēdiens - it makes sense!
Arī Latvijā arvien biežāk ēdienu piedāvājumā sāk parādīties melnā krāsa – melno rīsu rizoto, melna pasta un ravioli, melna maize, melni kēksi un tortes, melni burgeri, melns saldējums, melns siers, melni makarūni, melnas mērces…. Tas ir kulinārijas trends, kura galvenais motīvs ir “būt melnā”. Cik melns, tas gan ir atkarīgs no izpildītāja radošuma. Pārfrāzējot, velns būs tieši tik melns, cik viņu mālēs.
Garšas ziņā, t.s., melnais ēdiens, kuram galvenokārt pievieno aktivēto ogli vai fermentētu ķiploku, tintes zivs tinti vai dažādas tumšas ogas, īpaši vai vispār neatšķiras no ēdiena, ko esam raduši redzēt standarta krāsās. Piemēram, melnās burgera maizītes garšo tieši tāpat kā baltas, bet izskats gan pievērš uzmanību.
Londona bija jau septītā Black Food fetivāla pieturvieta. Pirmie svētki, kuru autore ir ēdienu entuziaste un blogere Regīna Borosa (Regina Boros) no Ungārijas, norisinājās pagājušā gadā Budapeštā, vēlāk arī Berlīnē, Telavivā, Helsinkos, Ņujorkā un Stambulā.
Uz festivālu Londonā ieradāmies laicīgi, vien dažas minūtes pēc tā atklāšanas. Cilvēku rinda, kas mūs sagaidīja pie ieejas durvīm, lika secināt, ka šāda veida eksperimenti virtuvē cilvēkiem patīk. Kopumā festivāls bija nesteidzīgs brīvbrīdis, kad varēja baudīt interesantu un melnu ēdienu, sarunas, mūziku, atmosfēru.
Black Food festivāls Londonā nebūt nav pēdējais pasākums šogad. Jau oktobrī festivāls norisināsies Nairobī (Kenijā), bet novembrī – kaimiņzemē Tallinā. 

 

Fotogrāfijas no mūsu blitc-ceļojuma un Black Food festivāla Londonā skati šeit