Svaigā šokolādes un dzērveņu „siera” kūka
Tev vajadzēs:
- 100 g mandeļu;
- 100 g sulīgu dateļu bez kauliņiem;
- 3 ēdamk. mīkstas kokosriekstu eļļas;
- 600 g Indijas riekstu;
- 200 ml dabīga dzērveņu sīrupa;
- 4 ēdamk. kakao pulvera;
- 1 tējk. jūras sāls;
- 4 ēdamk. mīkstas kokosriekstu eļļas.
Pagatavošana:
Indijas riekstus liek lielākā bļodā, aplej ar ūdeni, pārklāj ar pārtikas plēvi vai uzliek šķīvi un liek ledusskapī mērcēties vēlams uz visu nakti (kā minimums uz 4h).
Kūkas formu 20cm diametrā ar noņemamām malām izklāj ar cepamo papīru.
Pamatnei sausā, sakarsētā pannā apgrauzdē mandeles 2‒3 minūtes, regulāri maisot. Ja dateles ir sausas, aplej tās ar siltu ūdeni un atstāj mērcēties 20 minūtes.
Blenderī vai virtuves kombainā liek grauzdētas mandeles un tās sasmalcina. Pievieno dateles (ja dateles pirms tam tika mērcētas, tad tās izkāš un pievieno tikai dateles), kokosriekstu eļļu un blendē, līdz masa kļūst viendabīga, bet ar gabaliņiem, lai pamatne būtu kraukšķīga. Gatavo masu, kas būs diezgan ķepīga, liek kūkas formā un vienmērīgi izklāj. Liek saldētavā un gatavo nākamo kārtu.
Indijas riekstiem nolej ūdeni. Riekstus liek blenderī, pievieno nākamās četras sastāvdaļas un blendē tik ilgi, līdz masa ir krēmīga (bez gabaliņiem). Indijas riekstu masu lej uz kūkas pamatnes, skaisti izlīdzina un liek saldētavā vismaz uz 8h (vēlams uz visu nakti).
Apmēram 30 minūtes pirms pasniegšanas izņem kūku no saldētavas un atstāj istabas temperatūrā. Ar karstu nazi (sakarsē to verdošā ūdenī) atdali kūku no formas malām un noņem tās. Dekorē pēc sirds patikas, vēlams ar lielogu dzērvenēm, dzērvenēm pūdercukurā un/ vai šokolādē.
! Ja pēc svētkiem kūka paliek pāri, vēlams to uzglabāt saldētavā.