Skip to main content
Guļašzupa

Ungāru guļašzupa "Gulyasleves"

Tik sātīga, tik garšām bagāta un tik sildoša - tāda ir ungāru tradicionālā zupa Gulyasleves (guļašzupa). 

Tev vajadzēs:

  • 800 - 900g liellopu gaļas (filejas vai jau gatavus gabaliņus guļašam);
  • 2 lieli sīpoli, smalki sagriezti;
  • 2 tējkarotes kaltētu un maltu asu piparu vai 2 ēdamkarotes MadamPuzo mērces "Ugunīgā Čikitta";
  • 2 lauru lapas;
  • 2 vidēji burkāni, nomizoti un sagriezti nelielo kubiciņos;
  • 1 vidēja pētersīļa sakne vai pastinaks, nomizots un sagriezts nelielos kubiciņos;
  • 1 vidējs svaigs tomāts (nomizots un sakapāts) vai 1 paka konservētu tomātu gabaliņos savā sulā;
  • 1 paprika, sagriezta nelielos gabaliņos;
  • 2 līdz 3 kartupeļi, nomizoti un sagriezti nelielos kubiciņos;
  • 1 ķiploka daiviņa, sasmalcināta;
  • 1 tējkarote ķimeņu;
  • melno pipari graudiņos;
  • sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Lielā zupas katlā uzkarsē eļļu vai taukus, apcep tajā sīpolus. Ik pa laikam apmaisa, lai tie nepiedegtu. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz ūdeni un turpina sautēt.

Sīpoliem pievieno aso piparu pulveri vai MadamPuzo mērci. Maisot cep vēl 2 minūtes. Ir svarīgi, lai sīpoli nepiedegtu, citādi zupai būs rūgtena piegarša.

Tad katlā liek papriku, tomātus un gaļu. Visu kārtīgi apmaisa un cep vēl 2 minūtes. Uzmanīgi, lai nepiedeg.

Zupas sagatavei pievieno lauru lapas, melno piparu graudiņus un apmēram 2l ūdens. Zupu uzvāra. Samazina uguni, katlam uzliek vāku un zupu vāra vēl 2 stundas. Ja nepieciešams, zupai vārīšanas procesā pielej vēl ūdeni.

Pēc 2 vārīšanas stundām zupai pievieno burkānus, ķimenes, pētersīļa sakni un ķiploku. Nogaršo, ja nepieciešams, vēlreiz pasāla. Zupu atkal uzvāra. Pievieno kartupeļus. Kad zupa "uzmet burbuli", vāra vēl 5 līdz 8 minūtes, līdz kartupeļi mīksti.

! Ungārijā guļašzupai pievieno arī čipetkas (csipetke). Tās pagatavo, samaisot kopā olu, sāli un miltus. Veidojas mīkla, no kuras ar pirkstiem veido nelielas klimpiņas (no pagatavošanas veida radies arī nosaukums). Ja čipetkas plānots vārīt uzreiz, pievieno zupai kopā ar kartupeļiem. Ja vēlāk, apklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī.

Jó étvágy! (tulk. no ungāru val. - labu apetīti!)